Θεραπεία Ραβδώσεων-Ραγάδων

Οι ραβδώσεις είναι κοινός τύπος ουλοποίησης του δέρματος που εμφανίζονται ως ερυθηματώδεις  ή υπόλευκες “γραμμές-λωρίδες” στο δέρμα. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι των ραβδώσεων, οι Ερυθρές και οι Λευκές . Οι πρώτες εμφανίζονται χρονολογικά πρώτες και χαρακτηρίζονται από μια ερυθρή ή ερυθροιώδη απόχρωση. Με τον καιρό μετατρέπονται στον δεύτερο τύπο που εμφανίζονται ως υπόλευκες ατροφικές “ουλές”. Οι συνηθέστερες θέσεις εμφάνισης είναι η κοιλιά (μετά την εγκυμοσύνη) , οι μαστοί , τα “μπράτσα” , οι γλουτοί και οι μηροί. Η μεγαλύτερη επίπτωση εμφάνισης τους βρίσκεται στις έγκυες γυναίκες και στους εφήβους αλλά γενικά κυμαίνεται από 11% (σε άνδρες) -88% (σε έγκυες γυναίκες) , ενώ υπάρχουν και γενετικοί λόγοι εμφάνισης τους καθώς εμφανίζονται πιο έντονα στην μαύρη Αφρικανική φυλή σε σχέση με την Καυκάσια.    Οι αιτίες εμφάνισης τους σχετίζονται με την ελαστικότητα του δέρματος και την μηχανική έλξη που συμβαίνει με την αυξομείωση του βάρους του ασθενούς ή την απότομη αύξηση του ύψους του ιδίως στους εφήβους.

Πολλές μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή και την θεραπεία των ραβδώσεων όμως καμία δεν αποτελεί το gold standard. Αυτές αφορούν τοπικά σκευάσματα  με την μορφή κρεμών, χημικά πήλιγκ , microdermabration,μηχανήματα με RF , καθώς και θεραπείες με λέιζερ.

Σε όλες τις θεραπείες ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής κολαγόνου και της ενεργοποίησης των ινοβλαστών και η αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος.Βέβαια δεν επιτυγχάνουμε εξαφάνιση των βλαβών αλλά σημαντική αισθητική βελτίωση.

Στο ιατρείο ανάλογα με το στάδιο εμφάνισης των ραβδώσεων χρησιμοποιούμε ένα πλήθος θεραπευτικών επιλογών όπως Er YAG 2940nm laser , BBL , SkinTyte , Nd YAG 1064nm Laser και τα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

 

 

Scroll to Top