Φωτοδυναμική Θεραπεία Ακμής

Η φωτοδυναμική θεραπεία της ακμής έχει αποδειχτεί πολύ χρήσιμο εργαλείο στην θεραπεία της ακμής.Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει μια εναλακτική θεραπεία στις θεραπείες από του στόματος όπως είναι η λήψη ισοτρετινοίνης (π.χ. Roaccutan ,Tretin…κλπ) ή η λήψη μακροχρόνιας αντιβιοτικής θεραπείας.Το μήκος κύμματος στο μπλε φάσμα του BBL device από την Sciton επιτίθεται στα P.Acnes βακτηρία που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος και στους σμηγματογόνους θυλάκους και συμμετέχουν στην δημιουργία της Ακμής.Ταυτόχρονα με την χρήση φωτοευαισθητοποιών ουσιών ή με το συνδυασμό άλλων Laser θεραπειών π.χ. MicroLaserPeel μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μακροχρόνια κάθαρση του δέρματος από το εξάνθημα της Ακμής.

Η Ακμή δημιουργείται όταν οι πόροι του τριχικού θύλακα μπλοκάρονται από φυσιολογικά στοιχεία του δέρματος.Αυτή είναι η βάση των περισσότερων στοιχείων της ακμής.Με το μπλοκάρισμα του τριχικού θύλακα αναπτύσσονται φλεγμονή και βακτήρια όπως το P.Acnes οδηγώντας στην δημιουργία κυστών και των άλλων στοιχείων της ακμής.Η φλεγμονή αυξάνεται με την συνεχιζόμενη έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες.Οι ορμόνες παίζουν επίσης έναν ρόλο για αυτό και η ακμή θεωρείται νόσημα κυρίως της εφηβικής και νεαρής ενήλικης ζωής.Η θεραπεία της ακμής είναι διαφορετική σε κάθε άτομο.Κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα είναι ορατά σε 6-8 εβδομάδες με τοπικές ή από του στόματος θεραπείες.

Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει βρεθεί να βοηθά στην θεραπεία της ακμής.Σε συνδυασμό δε με άλλες θεραπείες όπως π.χ. το MicroLaserPeel το θεραπευτικό αποτέλεσμα μεγιστοποιείται και επεκτείνεται χρονικά.

Χρησιμοποιείται το μήκος κύμματος στο μπλε φάσμα (420nm) και έτσι στοχεύεται και «εξοντώνεται» εκλεκτικά τα P.Acnes βακτήρια τα οποία ευθύνονται μερικώς στην αιτιοπαθογένεια της ακμής.

Η φωτοευαισθητοποιός ουσία αδρανοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και μειώνει την δραστηριότητα των υπερδραστήριων σμηγματογόνων αδένων του δέρματος.Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει την ικανότητα να μειώνει τους πόρους και να ελλατώσει τους σμηγματογόνους αδένες θεραπεύοντας αποτελεσματικά την κοινή ακμή (μέτρια ή σοβαρή) την ροδόχρου ακμή και ακόμη βελτιώνει και την εμφάνιση μερικών ουλών.

Η φωτοευαισθητοποιός ουσία εφαρμόζεται στο δέρμα,αφού πρώτα στο δέρμα εφαρμοστεί μια ήπια επεμβατική θεραπεία (π.χ. ένα ήπιο MicroLaserPeel), και απορροφάται από αυτό για 15-30 λεπτά ως 1 ώρα.Το δέρμα γίνεται φωτοευαίσθητο δηλαδή γίνεται ευαίσθητο στο φως.Στον κατάλληλο χρόνο η ουσία ξεπλένεται και στον ασθενή εφαρμόζεται η θεραπεία με το σύστημα BBL (στα 420nm) που διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν κάποια παροδική ερυθρότητα και μερικοί ασθενείς εμφανίζουν ήπιο οίδημα στην περιοχή της θεραπείας για 1-2 μέρες.Peeling μπορεί να συμβεί για λίγες μέρες.Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο για 24-48 ώρες μετά την

Οι ασθενείς με φωτογηρασμένο δέρμα θα δουν μια βελτίωση στην ποιότητα του δέρματος τους.Η Φωτοδυναμική θεραπεία βελτιώνει την συνολική εμφάνιση του προσώπου τόσο ως προς το χρώμα,όσο και ως προς την υφή και τον τόνο του δέρματος.

Η Φωτοδυναμική θεραπεία (με την βοήθεια και του MicroLaserPeel) μπορεί να φέρει αποτελέσματα μετά από την πρώτη συνεδρία αλλά μια ολοκληρωμένη θεραπεία συνήθως απαιτεί 4-6 συνεδρίες ανά 15ήμερο.Ωστόσο υπάρχει ένας ήπιος χρόνος αποκατάστασης που συνίσταται σε αποφυγή του ηλίου για 48 ώρες μετά την κάθε συνεδρία.

Close Menu